Škola jahanja

Škola jahanja omogućuje svim polaznicima poboljšanje jahačkih sposobnosti, usvajanje dodatnih znanja o konjima, njihovoj psihologiji i načinu komunikacije. Odvija se u sigurnim uvjetima na mirnim i pouzdanim konjima.

 

Jedan sat škole jahanja sastoji se od učenja:

  • opremanja konja – kako prići konju, staviti ular, istimariti, očistiti kopita, osedlati i zauzdati,
  • jahanja – kako uzjahati, razgibati i zagrijati konja, odraditi jahanje u hodu, kasu i galopu,
  • raspremanja konja – skidanje uzda, rasedlavanje, pregled kopita i puštanje konja.

 

Za početak su dovoljne farmerice ili trenerka i tenisice. Jedino paziti da hlače ne budu preuske, radi lakšeg uzjahivanja. Polaznik ne treba imati ništa posebno od opreme. Za djecu imamo u klubu kacige i zaštitne prsluke.

Svi naši konji za školu jahanja su potpuno mirni, pouzdani i obučeni za western stil jahanja. S njima se lako upravlja, na znak, nema galame, potezanja niti bilo kakve borbe ili iznenađenja. Svi polaznici koji su jednom došli u našu školu i probali, nastavili su dalje.

Škola jahanja potrebna je svima koji žele unaprijediti svoje znanje u jahanju konja.

To prije svega ovisi od vaših ciljeva.

Ukoliko se želite osposobiti za samostalno rekreativno jahanje u manježu ili na terenu, dovoljno je završiti osnovnu školu jahanja. Osnovna škola traje sve dok se instruktori ne uvjere da ste osposobljeni za samostalno jahanje. Nakon toga polažete ispit pred našom komisijom i klub vam izdaje certifikat o završenoj osnovnoj školi western jahanja. Za početnika su potrebna najmanje 4 bloka po 8 sati škole jahanja. Koliko će sati nekome trebati da savlada osnove jahanja u hodu, kasu i galopu ovisi najviše od individualnih sposobnosti i želje za učenjem.

Ukoliko želite savladati napredne elemente športskog western jahanja, možete nakon završene osnovne škole nastaviti obuku u naprednoj školi jahanja.

To ovisi o građi i zrelosti djeteta. Minimalna dob za početak škole jahanja je 7 godina. Ali u praksi se pokazalo, za ozbiljnije jahanje djete ipak treba imati bar 10 godina.

Svaki termin za školu jahanja dogovara se unaprijed telefonski ili na licu mjesta. Tko prvi rezervira, termin je njegov. Nema gužve, nema preopterećenja konja. Jedan konj radi najviše jedan termin prije podne, jedan popodne.

Redovni termini za jahanje, pa tako i za školu jahanja, ne postoje iz razloga što ovisimo o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu. Kad je lijepo vrijeme termini su uglavnom poslije podne, ali mogu biti i prije podne, prema dogovoru.