Rekreativno jahanje

Jahanje u svrhu rekreacije može se raditi u manježu (ograđenom prostoru) ili na terenu (u prirodi). Jahati mogu iskusni jahači, posebno oni koji prođu našu školu jahanja, ali i svi ostali koji žele pokušati.

 

Samostalno jahanje u manježu je odličan oblik rekreacije i služi prije svega za:

  • stjecanje rutine – kao i za svaku drugu vještinu za jahanje su potrebi sati i sati vježbe,
  • tjelesnu kondiciju – u jahanju se razgibava cijelo tijelo i rade svi mišići, posebno pluća, leđa i kičma,
  • odmor od svakodnevnice – sam boravak s konjima djeluje relaksirajuće na čovjeka.

Rekreativno jahanje u prirodi, ili terensko jahanje, organiziramo u okolici kluba, kroz borovu šumu, rijeka Sturba, Tribanj, Livanjsklo polje... Najčešće se organizira u skupinama od više jahača i konja, i traje jedan ili više sati. I u ovom slučaju polaznik samostalno oprema, jaše i rasprema konja.

Jahanje konja u prirodi je jedinstven doživljaj za čovjeka. Cilj nam je kroz rad s konjima promovirati zdrav način života, razvijati ekološku svijest i odgovornost, posebno kod mladih.

Razvoj vještina komunikacije s konjem pospješuje te iste vještine i sa drugim ljudima. Vještina jahanja razvija kod čovjeka odgovornost, povjerenje, sposobnost vodstva, komunikacijske i edukacijske vještine.

Čovjek može razviti osjećaj kontrole jer svaki rad s konjem zahtijeva punu koncentraciju i praćenje akcija i reakcija. Čovjek mora znati dobro komunicirati i s konjem i sa ljudima ako želi savladati vještinu jahanja. U tom pogledu jahanje je društvena aktivnost. Situacije koje se dogode povremeno, koje su nepredvidive, uče čovjeka da se nosi sa takvim situacijama, savlada strah i stavi situaciju pod kontrolu.

Cjelokupan cjenik naših usluga možete vidjeti ovdje.